.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/19/2014

150.000 νεκροί τον χρόνο από τον άνθρακα!


Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ ρύπων με πρωταγωνιστή τον «δολοφόνο» άνθρακα επιφυλάσσει στη χώρα μας η λειτουργία των τεσσάρων νέων λιθανθρακικών μονάδων σε Μαντούδι, Αλιβέρι, Αντίκυρα και Αστακό.

Εάν υλοποιηθούν οι «βρόμικοι» σχεδιασμοί της κυβέρνησης, υπολογίζεται ότι οι μονάδες αυτές θα αυξήσουν τις εκπομπές των ρύπων στο 10%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 13.500.000 εκ. επιπλέον τόνους CO2 κάθε χρόνο.

Εάν υπολογίσουμε ότι με τα σημερινά δεδομένα το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε δαπάνη 130 εκ. ευρώ (υπολογίζοντας με 10 ευρώ το κόστος των δικαιωμάτων ανά τόνο CO2) για την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία θα εκτοξευθεί στα ύψη από το 2013 όταν ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώνει το 100% των ρύπων, φανταστείτε τι επιπτώσεις δημιουργεί για την οικονομία και τα τιμολόγια ρεύματος η αύξηση του ποσοστού των εκπομπών.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη 11 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 παράγονται σε ετήσια βάση από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα. Το 2005 η ποσότητα αυτή αντιστοιχούσε στο 41% του συνόλου των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα. Αν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, τότε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα εκτιναχθούν στο 60% το 2030.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι πλέον υπάρχει στην ατμόσφαιρα 40% περισσότερο CO2 σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων 650.000 ετών!

Τις προβλέψεις για την επιβάρυνση που θα έχει στο περιβάλλον ο άνθρακας κάνει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, παρουσιάζοντας την έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης για το πραγματικό κόστους του άνθρακα παγκοσμίως.

Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο CE Delft και αποτιμά συντηρητικά το κόστος του ορυκτού καυσίμου στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δημόσια υγεία αποτελεί ένα δυνατό καμπανάκι που θα πρέπει να ταρακουνήσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκστρατείας για θέματα ενέργειας της Greenpeace κ. Δημήτρη Ιμπραήμ, 150.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, καθώς ο αέρας που αναπνέουν δεν είναι καθαρός. Η μακάβρια λίστα αφορά κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες και οφείλεται στη μη αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών από τις μονάδες καυσίμων που θα έβαζαν σοβαρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Η έκθεση της Greenpeace είναι αποκαλυπτική για την καταστροφή του κλίματος και τις επιπτώσεις που δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Το κόστος σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές βλάβες υπολογίζεται ότι για το 2007 ανήλθε σε 360 δισ. ευρώ!

Για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κολομβίας, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον κ. Ιμπραήμ, στην Κολομβία παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς για χάρη του άνθρακα εκτοπίζονται βίαια από περιοχές της χώρας μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται σε τμήματα που δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις υποδομές, όπως είναι η πρόσβαση στο νερό.

Αντίστοιχα παραδείγματα, σε μια όπως πιο light εκδοχή, συναντά κανείς και στη χώρα μας, με πιο χαρακτηριστικό την περίπτωση της Πτολεμαΐδας, όπου ολόκληρα χωριά όπως η Ποντοκώμη θα μετακινηθούν το επόμενο διάστημα προς όφελος των πλούσιων κοιτασμάτων σε λιγνίτη που εμφανίζει η περιοχή.

Την προσεχή Κυριακή 1 Φεβρουαρίου η Greenpeace τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων του Αλιβερίου, προχωρώντας σε δεντροφύτευση σε οικόπεδο που έχει παραχωρήσει η ΚΕΔ στον δήμο και το οποίο η ΔΕΗ φλερτάρει για την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου