.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/21/2014

Αύξηση 3 βαθμών στην Ανταρκτική έως το τέλος του αιώνα


Κατά τρεις βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία στην Ανταρκτική μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση ειδικών που δημοσιεύεται έξι ημέρες πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές.

«Στη διάρκεια αυτού του αιώνα, η τρύπα του όζοντος θα πρέπει να διευρυνθεί, κάτι που θα επιτρέψει να γίνουν απολύτως αισθητές οι συνέπειες της υπερθέρμανσης, μέσω της Ανταρκτικής», αναφέρει στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή Έρευνας στην Ανταρκτική (SCAR), στο πλαίσιο της οποίας συνεργάζονται 450 επιστήμονες από πέντε ερευνητικά κέντρα.

Η έκθεση που είναι 550 σελίδων, αναφέρεται στα γεγονότα που έχουν προηγηθεί, αλλά και στις εκτιμήσεις για το μέλλον της Ανταρκτικής και συνοψίζεται στα εξής σημεία:

Η ενίσχυση της έντασης των δυτικών ανέμων στο Νότιο Ωκεανό, που εξαρτάται από την τρύπα του όζοντος, διατήρησε την Ανταρκτική εκτός των συνεπειών της υπερθέρμανσης τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως αυτοί οι άνεμοι παράλληλα επέτρεψαν την άνοδο των αερίων CO2 προς την επιφάνεια της θάλασσας.

Στο ρεύμα που περιπλέει την Ανταρκτική παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από το σύνολο των ωκεανών. Εάν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί, ορισμένα είδη-εισβολείς μπορεί να απειλήσουν τα ενδημικά είδη της περιοχής.

Στο δυτικό μέρος της λευκής ηπείρου, στη χερσόνησο της Ανταρκτικής παρατηρήθηκε στη διάρκεια του έτους άνοδος της θερμοκρασίας, με συνέπεια να ευνοείται η άφιξη νέων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Παράλληλα ορισμένα χόρτα και βακτηρίδια εισάγονται στην περιοχή από τον άνθρωπο.

Περίπου το 90% των παγετώνων της χερσονήσου της Ανταρκτικής έχουν αρχίσει να λιώνουν.

Το λιώσιμο των πάγων έχει αρνητικές συνέπειες στην παρουσία πινγκουίνων στη Γη Αντελί και προκάλεσε αύξηση του πληθυσμού τους στα ανατολικά της ηπείρου και προς τη Θάλασσα Ρος. Παράλληλα μειώνονται οι πληθυσμοί κριλ (μικρά οστρακόδερμα).

Με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του αιώνα, οι πάγοι θα μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, πράγμα που θα αυξήσει την παραγωγή φυτοπλαγκτόν.

Το λιώσιμο των παγετώνων στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής θα συμβάλει στην γενικότερη άνοδο του επιπέδου των θαλασσών, που μπορεί να φτάσει μέχρι το 1,4 μέτρα το 2.100.

Η μεταβλητότητα του κλίματος στις περιοχές του πόλου είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο του πλανήτη, αλλά οι αλλαγές στο έδαφος των περιοχών αυτών είναι ακόμα ελάχιστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου