.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/03/2014

Οι «πράσινες» στέγες της Εποχής του Σιδήρου!


Τα σπίτια με τις «πράσινες» στέγες έχουν μακρά ιστορία στον πλανήτη, αφού πολλούς αιώνες πριν γίνουν της… μόδας, οι Ισλανδοί κατασκεύαζαν φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες σε όλο το νησί τους.


Τα παραδοσιακά Turf Houses, δηλαδή σπίτια με χλοοτάπητα στην οροφή τους, είναι γνωστά από την Εποχή του Σιδήρου, αφού οι κάτοικοι κατασκεύαζαν κατοικίες με πέτρα, ενώ η στέγη αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από τύρφη και διάφορα πράσινα φυτά.

Τα σπίτια μοιάζουν σαν να έχουν φυτρώσει στη γη, αφού με το πέρασμα των χρόνων το πράσινο κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια, με τις πόρτες και τα παράθυρα να να είναι τα μοναδικά σημεία που ξεχωρίζουν.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες κλιματικές συνθήκες της Ισλανδίας, οι κάτοικοι ανακάλυψαν τα πολλαπλά οφέλη της «πράσινης» στέγης, αφού διατηρούσε με τον καλύτερο τρόπο τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, ανεξάρτητα με τη θερμότητα στο εξωτερικό.

Λόγω έλλειψης δομικών υλικών αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η τύρφη υπήρχε άφθονη στην Ισλανδία -και μάλιστα δωρεάν- οι κάτοικοι έκαναν ένα… οικολογικό πείραμα, το οποίο πέτυχε απόλυτα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας ξύλο στο εσωτερικό των σπιτιών, δημιούργησαν τις πρώτες eco friendly κατοικίες στον κόσμο!
Σήμερα, τα παραδοσιακά Turf Houses αποτελούν αξιοθέατα του τόπου, ενώ πολλά σπίτια στην επαρχία κατασκευάζονται με βάση τις σχεδιαστικές και αρχιτεκτονικές δομές τους, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι κατά το παρελθόν σέβονταν -και με το παραπάνω- το περιβάλλον.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου