.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/22/2014

Οι φάλαινες επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή

Πώς συνδέονται τα περιττώματά τους, το φυτοπλαγκτόν και η φωτοσύνθεση
Οι φάλαινες φυσητήρες μπορούν να βοηθήσουν τους ωκεανούς να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, υποστηρίζουν Αυστραλιανοί επιστήμονες.

Ο τρόπος είναι χαρακτηριστικός της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ όλων των έμβιων όντων: οι επιστήμονες υπολογίζουν πως οι φάλαινες φυσητήρες αποβάλλουν, μέσω των περιττωμάτων τους, 50 τόνους σιδήρου κάθε χρόνο. Ο σίδηρος ευνοεί την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν, το οποίο απορροφά διοξείδιο του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης, όπως γράφει το BBC.

Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση περίπου 400.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα τουλάχιστον διπλάσια από αυτή που εκλύουν οι φάλαινες με την αναπνοή τους, υποστηρίζει η μελέτη.

Την τελευταία δεκαετία έγιναν πολλά πειράματα με «τοποθέτηση» σιδήρου στους ωκεανούς ως βήμα για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Ασφαλώς δεν πέτυχαν όλα.

Το σημαντικό στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι οι φάλαινες φυσητήρες δεν καταναλώνουν και αποβάλλουν σίδηρο ταυτόχρονα:  Αντίθετα, καταναλώνουν την τροφή τους- κυρίως καλαμάρια- στα βάθη του ωκεανού και αφήνουν τα περιττώματά τους κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας όπου φτάνουν οι ακτίνες του ήλιου και το φυτοπλαγκτόν μπορεί να αναπτυχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου