.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/14/2014

Βάζοντας στόχους στη ζωή μας της Άννας Χαραλαμπίδου

Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας είναι να βάζουμε στόχους. Ο στόχος λειτουργεί σαν ένας φακός: συγκεντρώνει την εσωτερική μας δύναμη, (ικανότητες, δεξιότητες, θετικά στοιχεία) και τα κατευθύνει προς την πραγματοποίησή του. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αγαπάμε αυτό που πάμε να κάνουμε ή τουλάχιστον να μας αρέσει. Όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει, το κάνουμε με ευχαρίστηση, δε βαριόμαστε και πολλές φορές ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλάβουμε.

Πολλές φορές υιοθετούμε στόχους άλλων ανθρώπων (φίλων, γονιών, συγγενών) και προσπαθούμε να τους φτάσουμε αλλά τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Άλλοτε πάλι μπορεί να ξεκινάμε με κάποιο στόχο αλλά στην πορεία να αλλάζει. Πάρα πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή των στόχων μας. Ο πιο σημαντικός είναι ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και οι αξίες που έχουμε υιοθετήσει από τους «σημαντικούς» για μας ενήλικες.


Πώς όμως μπορούμε να φτιάξουμε τους δικούς μας στόχους, αν δεν τους έχουμε ήδη βάλει;



Εδώ χρειάζεται να παίξουμε πολύ με τη φαντασία μας. Φανταστείτε λοιπόν ότι βρίσκεστε σε ένα υπέροχο τοπίο. Επιλέξατε κάποιο που να σας αρέσει ιδιαίτερα και απολαύστε την ατμόσφαιρα γύρω σας. Ζωντανέψατε εικόνες, ήχους, μυρωδιές…. Η φαντασία θα είναι ο οδηγός σας σε αυτό το ταξίδι για το χτίσιμο των στόχων.  Αφού απολαύσετε τη φύση γύρω σας, ακούστε μια μικρή γλυκιά φωνή που έρχεται από ένα μικροσκοπικό πλάσμα. Είναι μια μικρή νεράιδα με ένα μαγικό ραβδάκι. Την ακούτε να σας λέει : «Φαντάσου το πιο τρελό σου όνειρο, κάτι που αγαπάς πολύ και που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί».

Θα χρειαστεί να καταγράψετε οτιδήποτε σας αρέσει και θα θέλατε να κάνετε. Ας μην ξεχνάμε πως οτιδήποτε έχει γίνει στην ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, καλό ή κακό, έγινε γιατί κάποιοι το οραματίστηκαν. Ο στόχος ή οι στόχοι που θα βάλουμε είναι πολύ σημαντικό να είναι «καλοί» και για τους άλλους. Ο στόχος π.χ. ενός Χίτλερ να κατακτήσει τον κόσμο, έσπειρε το θάνατο και τον πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που προκειμένου να βγάλουν χρήματα και να εξυπηρετήσουν το δικό τους συμφέρον,  μολύνουν το περιβάλλον, βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων και κάνουν διάφορες ασχήμιες για να επιβιώσουν. Αυτοί πιστεύουν πως μόνον έτσι μπορούν να πετύχουν.  Βασική αρχή είναι λοιπόν, οι στόχοι που βάζουμε για τη ζωή μας και ο τρόπος με τον οποίο θα επιβιώσουμε να μη βλάπτουν  με κανένα τρόπο τους άλλους ανθρώπους.

Φανταστείτε αυτούς που επέλεξαν πολύ τρελά όνειρα και τα πέτυχαν (π.χ. τους αστροναύτες. Δεν είναι πολλοί σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά όσοι και αν είναι ονειρεύτηκαν και οραματίστηκαν τους στόχους τους, πριν τους πραγματοποιήσουν ή τους εφευρέτες, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς. Ο Ιούλιος Βέρν οραματίστηκε το μέλλον. Στην εποχή του θεωρήθηκε τρελός, η ιστορία όμως τον δικαίωσε).

Δεν αρκεί να ονειρευτούμε μόνο ένα στόχο γιατί θα μείνουμε για πάντα στο ονειρικό επίπεδο. Χρειάζεται να ανοίξουμε το δρόμο για την υλοποίησή του. Τι σημαίνει αυτό; Να βρούμε με ποιους τρόπους, με ποια μέσα, πώς δηλαδή θα φτάσουμε εκεί. Χρειάζεται να ερευνήσουμε, να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν να μας καθοδηγήσουν σωστά, να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με αυτό που επιλέγουμε και θα θέλαμε να κάνουμε και να αρχίσουμε σιγά σιγά να το υλοποιούμε και να το βάζουμε σε εφαρμογή.

Στη ζωή μας βέβαια πολλά πράγματα αλλάζουν και πιθανόν να συναντήσουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Κάθε φορά χρειάζεται να οραματιζόμαστε τους στόχους μας και αν το όνειρο και το μεράκι μας είναι ακόμα εκεί, να ψάχνουμε για νέες οπτικές γωνίες να το ξαναδούμε και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Για να γίνουν αυτά θα χρειαστεί χρόνος και επιμονή καθώς και ευελιξία για να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες.

Ο Αβραάμ Λίλνκολ έγινε πρόεδρος της Αμερικής μετά από πολλές αποτυχίες στον πολιτικό του βίο. Αξίζει να μελετάτε τις ιστορίες ανθρώπων που πέτυχαν πράγματα στη ζωή τους. Τι σημαίνει όμως για σας επιτυχία; Μήπως να σας αφήσω να το ονειρευτείτε και να το δούμε την επόμενη φορά;

Η Άννα Χαραλαμπίδου ειναι Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος, Εκπαιδευμένη στη «Συστημική Προσέγγιση».Ειναι στέλεχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου