.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/19/2014

Κινδυνεύουν οι Μαλδίβες


Ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς απειλείται να βουλιάξει. Ο λόγος για τις παραδεισένιες Μαλδίβες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των επιστημόνων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, το σύμπλεγμα των νησιών θα καλυφτεί από τον Ινδικό ωκεανό.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν σημάνει οι επιστήμονες για τα 1.192 μικροσκοπικά νησάκια του Ινδικού ωκεανού καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της στάθμης των υδάτων απειλούν να σβήσουν τις Μαλδίβες από τον χάρτη. Οι μόλις 385.000 κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά βυθισμένοι κάτω από τα νερά του ωκεανού αφού στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές το ύψος του εδάφους δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα

Η άνοδος μάλιστα των υδάτων είναι εμφανής στην περιοχή Μαντουβάρι, όπου ο ασφαλτοστρωμένος παραλιακός δρόμος έχει ήδη καλυφθεί από τα νερά του ωκεανού, ενώ τα κοντινά σπίτια μοιάζουν έτοιμα να καταρρεύσουν. Πάνω από το 80% των εδαφών βρίσκεται σχεδόν 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια των νερών του Ινδικού Ωκεανού. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Νασίντ φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια οι Μαλδίβες να γίνουν το πρώτο «πράσινο κράτος»

Αυτό θα επιτευχθεί με την πλήρη απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και τη σταδιακή αντικατάστασή τους από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Νασίντ, το σύμπλεγμα των νήσων θα εξοπλιστεί με 155 ανεμογεννήτριες, καθεμία από τις οποίες θα παράγει ημερησίως 1,5 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα εγκατασταθούν και ηλιακοί συλλέκτες που θα καλύψουν έκταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου. Επίσης θα  κατασκευαστούν εργοστάσια καύσης βιομάζας, η οποία θεωρείται ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, αφού τα χαμηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα απορροφώνται και πάλι από τα φυτά. Ενώ η βασική πρώτη ύλη θα προέλθει από το κέλυφος της καρύδας, φρούτο που αφθονεί στα εξωτικά νησιά των Μαλδίβων.

Επιπλέον τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα θα αποσυρθούν σταδιακά από την κυκλοφορία και τη θέση τους θα πάρουν νέα που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα  85 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιστήμονες ωστόσο βρίσκουν ότι η λύση είναι στους φυσικούς κοραλλιογενείς υφάλους που προσφέρουν υψόμετρο και προστασία από τα κύματα του Ινδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου