.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/20/2014

Eκκληση επιστημόνων προς το G8 για το κλίμα


Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας για μετάβαση σε μια οικονομία υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τις Ακαδημίες επιστημών από αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, στο μήνυμα προς τις χώρες της Ομάδας των Οκτώ (G8) και τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής, οι Ακαδημίες επιστημών αυτών των χωρών υπογράμμισαν ότι η απάντηση στην κλιματική πρόκληση πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στην κλιματική αλλαγή προσφέρει μια τεράστια, αλλά προς το παρόν ανεκμετάλλευτη, ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για την τόνωση νέων και αναδυόμενων αγορών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση - η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης της G8 και των Πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενων χωρών, στην Ιταλία, στις 8-10 Ιουλίου - περιλαμβάνει στόχους οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στην όποια τελική ανακοίνωση της συνάντησης, όπως επισημαίνει ο γραμματέας για εξωτερικές υποθέσεις της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ Μάικ Κλεγκ.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερ, ο κ. Κλεγκ υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να απευθυνθούμε στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο σχετικά με τα θέματα που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί περισσότερο πιεστικά, και το κλίμα είναι, σαφώς, πολύ κοντά αν όχι στην κορυφή της λίστας».

Οι επιστήμονες αυτών των χωρών συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι, βραχυπρόθεσμα, ο κόσμος θα εξακολουθεί να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για ενέργεια. Κατά συνέπεια, η αύξηση της αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης έχουν ρόλο-κλειδί.

Κατά την άποψή τους, απαιτείται συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για την εκπόνηση προγραμμάτων με στόχο:

- τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

- τις επενδύσεις σε τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της αιολικής, γεωθερμικής, ηλιακής και κυματικής ενέργειας καθώς και των βιοκαυσίμων

- την εξασφάλιση της πρόσβασης σε φυσικό αέριο

- την εξέλιξη ασφαλών πυρηνικών σταθμών και τη διασφάλιση, μακροπρόθεσμα, ασφαλούς διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, εργαζόμενοι στην κατεύθυνση του περιορισμού της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

- την ευρύτατη επέκταση της εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαιτέρως στη βιομηχανία, τις μεταφορές και τον σχεδιασμό κτιρίων, καθώς και στις κατασκευές

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφής παραλληλισμός της κλιματικής αλλαγής με την παγκόσμια οικονομική κρίση και αναδεικνύεται ως καταληκτική ημερομηνία για την ανάληψη διεθνούς δράσης με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο του 2009.

Έκκληση απηύθυναν οι Ακαδημίες επιστημών για συμφωνία της G8 και των «Πέντε» σε στόχους που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50%, το 2050, των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ζήτησαν επίσης από τη G8 και τις «Πέντε» σημαντική ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας για το κλίμα του πλανήτη, για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικές τεχνολογίες στο κλίμα, καθώς και για τρόπους προστασίας των οικοσυστημάτων από την κλιματική αλλαγή και τρόπους βελτίωσης της αντοχής τους σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου