.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/30/2014

10 διατροφικά σκάνδαλα σε 27 χρόνια


 1996: Δέκα χρόνια μετά τα πρώτα κρούσματα εγκεφαλικής νόσου σε βοοειδή, σκάνδαλο της «νόσου των τρελών αγελάδων» σκάει στη Μεγάλη Βρετανία όταν διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση κρέατος βοοειδών που υποφέρουν από αυτήν προκαλεί στον άνθρωπο την ανθρώπινη, επίσης θανατηφόρο, εκδοχή της, Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η ολιγωρία των βρετανικών αρχών επέτρεψε τη σφαγή και εμπορία 486.000 μολυσμένων βοοειδών μεταξύ των ετών 1986 και 1989. Περισσότεροι από 185 Βρετανοί, αλλά και 45 πολίτες άλλων χωρών έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι ειδικοί μιλούν για θύματα ακόμη και σήμερα, καθώς η ασθένεια αργεί να εκδηλωθεί.
   
1999: Μόλυνση με διοξίνες σε κοτόπουλα και αυγά στο Βέλγιο, η οποία προκλήθηκε από κατανάλωση ζωοτροφών με διοξίνη 1.562 φορές περισσότερη από το όριο της Ε.Ε. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε σε όλη την Ε.Ε., χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές, ενώ τελικά η κυβέρνηση του Βελγίου οδηγήθηκε σε παραίτηση.

2006: Οι ΗΠΑ πλήττονται από επιδημία βακτηρίου E. coli σε δύο φάσεις. Τα πρώτα κρούσματα σημειώνονται το Σεπτέμβριο και προκαλούνται από φρέσκο σπανάκι. Τα επόμενα, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, αποδίδονται σε μολυσμένο συσκευασμένο μαρούλι στα εστιατόρια Taco Bell. Το θανατηφόρο βακτήριο προκαλεί το θάνατο 3 ανθρώπων από τους 276 που νόσησαν.


2007: Η βρετανική σοκολατοποιία Cadbury υποχρεώνεται σε ανάκληση ενός εκατομμυρίου τεμαχίων σοκολάτας που είχαν παρασκευαστεί με αυγά μολυσμένα με σαλμονέλα. Η αντιμετώπιση της μόλυνσης, που έπληξε 30 ανθρώπους, κόστισε στην εταιρεία 30 εκατ. στερλίνες.



2008: Το Δεκέμβριο αποκαλύπτεται ότι στην Ιρλανδία κρέας χοίρων και μοσχαριών έχει μολυνθεί με επικίνδυνη τοξική ουσία. Περισσότεροι από 30.000 τόνοι χοιρινού κρέατος αποσύρονται από την αγορά και 175.000 χοίροι και μοσχάρια θανατώνονται. Η πηγή της μόλυνσης εντοπίζεται σε εργοστάσιο ζωοτροφών το οποίο χρησιμοποίησε μολυσμένο με διοξίνες PCB καύσιμο για την αποξήρανση της ζωοτροφής.

2008: Η μόλυνση κρεάτων με λιστερίαση σε εργοστάσιο συσκευασίας στο Τορόντο του Καναδά προκαλεί το θάνατο 23 ανθρώπων (από 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα). Η λιστερίαση πλήττει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα.

2008: Ορυκτέλαιο εντοπίζεται σε ηλιέλαιο με χώρα προέλευσης την Ουκρανία. Το μολυσμένο λάδι εξήχθη σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

2008: Η επικίνδυνη ουσία μελαμίνη εντοπίζεται σε 69 μάρκες βρεφικού γάλακτος στην Κίνα. Εξι βρέφη χάνουν τη ζωή τους και 300.000 άλλα ασθενούν. Οι δύο υπεύθυνοι επιχειρηματίες καταδικάζονται σε θάνατο και ένα χρόνο μετά εκτελούνται.

2010: Διοξίνη που προερχόταν από χρήση βιοντίζελ εντοπίζεται σε ζωοτροφές και αυγά στη Γερμανία. Περισσότερες από 4.700 κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας κλείνουν, ενώ μεγάλες ποσότητες αυγών που πέρασαν τα σύνορα της Ολλανδίας και της Βρετανίας σκορπίζουν τον πανικό.

2013. Στα μέσα Ιανουαρίου αποκαλύπτεται ότι έτοιμο φαγητό περιέχει κομμάτια κρέατος αλόγου αντί για μοσχάρι. Το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων φτάνει σε πολλές χώρες - ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Πηγή: Περιοδικό «Κ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου