.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/23/2014

Επικίνδυνα τα διαστημικά απορρίμματα


Επείγουσα προτεραιότητα ο καθαρισμός του διαστήματος
Ευρωπαίοι ειδικοί που συναντήθηκαν στη Γερμανία ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μειώσουν τα διαστημικά σκουπίδια που περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν αυτά τα «απορρίμματα» για τους υπάρχοντες δορυφόρους, για τις επανδρωμένες αποστολές αλλά και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Τμήματα διαστημοπλοίων, γερασμένοι δορυφόροι, εργαλεία που έχασαν οι αστροναύτες στις διαστημικές «βόλτες» τους και άλλα αντικείμενα είναι τα κατάλοιπα των περίπου 4.900 εκτοξεύσεων που έχουν γίνει από την αρχή της διαστημικής εποχής. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με τα χρόνια πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για μια αλυσιδωτή σύγκρουση των αντικειμένων αυτών, που θα προκαλούσε το λεγόμενο «σύνδρομο του Κέσλερ».

Από το 1978 ο αριθμός των διαστημικών σκουπιδιών έχει τριπλασιαστεί και ο κίνδυνος σύγκρουσης πολλαπλασιάστηκε, προειδοποίησε ο Χάινερ Κλίνκαρντ, διευθυντής του τμήματος διαστημικών σκουπιδιών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

«Μέσα σε μερικές δεκαετίες ένα τέτοιο περιβάλλον θα γινόταν ασταθές», υπογράμμισε κατά το 6ο ευρωπαϊκό συνέδριο για τα διαστημικά σκουπίδια που φιλοξενήθηκε στο Ντάρμστατ.

Η ESA και η NASA έχουν καταγράψει περισσότερα από 23.000 αντικείμενα μεγέθους άνω των 10 εκατοστών. Τα περισσότερα από αυτά κινούνται σε χαμηλές τροχιές (κάτω από τα 2.000 χιλιόμετρα), τις ίδιες που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι και ο ISS.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να βρεθεί κάποιο σύστημα ώστε οι γερασμένοι, εκτός λειτουργίας δορυφόροι να επιστρέφουν στη γήινη ατμόσφαιρα όπου θα αυτοκαταστρέφονται. Ταυτόχρονα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα πρέπει κάθε χρόνο να απομακρύνονται από το διάστημα 5-10 από τα μεγαλύτερα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου