.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/01/2014

Μυρμήγκια και σαρκοφάγα φυτά συνεργάζονται εναντίον των κουνουπιών


Εντυπωσιακά τα ευρήματα ερευνητών
Στη μακροσκελή λίστα ανθρώπων και ζώων που δεν συμπαθούν τα κουνούπια προστέθηκαν τα σαρκοφάγα φυτά του Βόρνεο.

Οι προνύμφες των κουνουπιών κλέβουν τα θρεπτικά συστατικά από την «κοιλιά» των σαρκοφάγων φυτών, η οποία είναι γεμάτη με νεκρά ζωύφια.

Ευτυχώς σπεύδουν σε βοήθεια τα μυρμήγκια Camponotus schmitzi, τα οποία κυνηγούν τα κουνούπια, διατηρώντας παράλληλα καθαρό το σαρκοφάγο φυτό Nepenthes bicalcarata.

Ειδικότερα, όπως ανακάλυψαν ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, όταν τα συγκεκριμένα μυρμήγκια φτιάχνουν συμβιωτικές αποικίες στο σαρκοφάγο φυτό, εκείνο αναπτύσσεται καλύτερα, καθώς προσλαμβάνει περισσότερο άζωτο.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα μυρμήγκια κυνηγούν τις προνύμφες κουνουπιών που αναπτύσσονται στα υγρά του φυτού και οι οποίες κλέβουν τα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται κατά την αποσύνθεση των εντόμων που παγιδεύονται στο εσωτερικό του.

Εκτός του γεγονότος ότι εξολοθρεύουν τους θηρευτές, τα μυρμήγκια τροφοδοτούν επίσης το φυτό με τα περιττώματά τους, παρέχοντας δωρεάν λίπασμα. Επιπλέον, το διατηρούν καθαρό, διευκολύνοντας την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Οι επιστήμονες περιγράφουν τα μυρμήγκια Camponotus schmitzi ως ιδιαίτερα επιθετικά και ικανά, επισημαίνοντας ότι καταδύονται εύκολα στα υγρά του φυτού για να σκοτώσουν τις προνύμφες των κουνουπιών. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου