.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/28/2014

SOS για τα τοξικά από ηλεκτρονικά απόβλητα


Αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στην οποία τονίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων για τη σωστή συλλογή και ανακύκλωση των τοξικών υλικών.

Η έκθεση επισημαίνει το πρόβλημα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υλικών αυτών στις φτωχότερες χώρες, διαδικασίες που συχνά διεξάγονται υπό επικίνδυνες συνθήκες και από ακατάλληλους φορείς.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία, τονίζει το Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πλανήτης παράγει περίπου 40 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο, στα οποία συγκαταλέγονται υπολογιστές, εκτυπωτές, κινητά τηλέφωνα, βομβητές, κάμερες, ψυγεία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεοράσεις κ.ά.

Η Κίνα, για παράδειγμα, παράγει περίπου 2,3 τόνους αποβλήτων ετησίως, και παρά το γεγονός ότι έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές αποβλήτων, παραμένει ένας τεράστιος σκουπιδότοπος για την απόρριψη αποβλήτων από τις ανεπτυγμένες χώρες, τονίζεται στην έκθεση, η οποία προβλέπει ότι στη Νότια Αφρική και την Κίνα, τα απόβλητα από παλιούς υπολογιστές θα αυξηθούν κατά 200-400% σε σχέση με το 2007, ενώ στην Ινδία η αύξηση θα φτάσει το 500%.




"Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών δεν είναι απλά σημαντική, είναι απολύτως επείγουσα", δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος Ασίμ Στάινερ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκθεση στα τοξικά χημικά των ηλεκτρονικών αποβλήτων -στα οποία περιλαμβάνονται μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος, χρώμιο κ.ά.- μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, να επηρεάσει τα νεφρά και το συκώτι και να προκαλέσει συγγενείς βλάβες.

Σύμφωνα με τον Τζιμ Πάκετ της Basel Action Network, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αντιμάχεται το διεθνές εμπόριο τοξικών αποβλήτων, δήλωσε ότι τεράστιες ποσότητες παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών εξάγονται στην Κίνα επί χρόνια, όπου οι άνθρωποι "χειρίζονται υλικά της κοινωνίας της πληροφορίας με τεχνολογία λίθινης εποχής".

"Στην Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, αλλά σε και άλλες χώρες, οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, αλλά και για τη δημόσια υγεία θα αυξάνονται συνεχώς, εάν η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων παραμείνει στα χέρια ερασιτεχνών και ανεπίσημων παραγόντων", κατέληξε ο κ. Πάκετ.

Η έκθεση του UNEP, που φέρει τον τίτλο "Μετατροπή ηλεκτρονικών αποβλήτων σε πόρους", δόθηκε στη δημοσιότητα από το νησί Μπαλί της Ινδονησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου